menu

schrijver.
DESIGNER. levensgenieter.

menu

& een bewuste lifestyle

succesvol ondernemen

succesvol ondernemen

& een bewuste lifestyle

Hi, Ik ben Joyce!

Koningin van de havermelk cappuccino's, vroeger kalligraaf en ontwerper, nu blogger en coach met een hart voor creatieve vrouwelijke ondernemers.

Ik help jou als creatieve vrouw aan het zelfvertrouwen in marketing en ondernemen waardoor jij het succesvolle bedrijf gaat runnen dat helemaal bij jou en je gedroomde levensstijl past. Are you ready?

Koningin van de havermelk cappuccino's, vroeger kalligraaf en ontwerper, nu blogger en coach met een hart voor creatieve vrouwelijke ondernemers.

Ik help jou als creatieve vrouw aan het zelfvertrouwen in marketing en ondernemen waardoor jij het succesvolle bedrijf gaat runnen dat helemaal bij jou en je gedroomde levensstijl past. Are you ready?

       meer over joyce

freebie

gimme that

download

download mijn '5 tips voor bewust ondernemen' handleiding - gratis!

menu

schrijver.
DESIGNER. levensgenieter.

about

blog

contact

transparant met een koffie in de hand.

schrijver. DESIGNER. levensgenieter.

menu

Hi, Ik ben Joyce!

Koningin van de havermelk cappuccino's, vroeger kalligraaf en ontwerper, nu blogger en coach met een hart voor creatieve vrouwelijke ondernemers.

Ik help jou als creatieve vrouw aan het zelfvertrouwen in marketing en ondernemen waardoor jij het succesvolle bedrijf gaat runnen dat helemaal bij jou en je gedroomde levensstijl past. Are you ready?

       meer over joyce

freebie

gimme that

download

download mijn '5 tips voor bewust ondernemen' handleiding - het is gratis!

schrijver.
DESIGNER.
levensgenieter.

client login

home

blog

contact

about

login

coaching

menu

menu

& een bewuste lifestyle

succesvol ondernemen

home

blog

about

coaching

contact

login

lees verder..

Ondernemen

Geen tijd? Deze 3 tijdrovende valkuilen zijn ‘KILLING’ voor jouw creatieve bedrijf.

February 18, 2019

 

We kennen ze allemaal en we hebben ze ook allemaal gedaan. Misschien doen we dit stiekem nog wel steeds. Ik in elk geval wel. Vandaag vertel ik je wat voor mij de drie grootste redenen zijn voor het ‘maar-ik-heb-geen-tijd’ smoesje wat we onszelf af en toe voor houden. Want we hebben wel tijd. Sterker nog, we hebben allemaal dezelfde 24 uur in één dag – en als we eerlijk zijn gaat het ‘ik-heb-geen-tijd’ smoesje vaker over ‘ik-heb-mijn-tijd-niet-goed-ingedeeld’..

Het is dus tijd om bewust te worden van de activiteiten die veel tijd vragen maar eigenlijk weinig opleveren, om ze in te ruilen voor de dingen waar je nu van zegt geen tijd voor te hebben… (Zoals bloggen, jouw e-maillijst opbouwen of… zoals wij doen.. een werkvakantie naar Italië!)

 

Tijdrover #1: Koffiedates.

OH, wat houden we intens van deze. Zoveel zelfs dat het ontzettend lastig is om hier mee te moeten minderen. I get it. Een gezellig koffietentje, op een doordeweekse dag, een gezellige ondernemer om mee te kletsen en je favoriete drankje in je hand. UREN kun je je hier vermaken onder het mom ‘inspiratie voor je bedrijf’.

Máár, en nu komt ‘ie, er komen ook horeca kosten en reistijd bij kijken, om nog maar te zwijgen over de tijd die je in zo’n afspraak steekt. In die uren had je heel veel productiefs kunnen doen – en het is nog maar de vraag of de afspraak daadwerkelijk zijn vruchten voor jou afwerpt.

Wees je dus super bewust van de tijd die in een afspraak gaat zitten en of je koffie gaat drinken om de gezelligheid of omdat er mogelijk een toffe samenwerking uit kan komen.

 

Tijdrover #2: Bellen, mailen, appen, DM’s..

Als je alle tijd die je besteed op Instagram, Whats-App en je e-mail inbox bij elkaar optelt, zul je verbaasd staan hoeveel tijd je hier mee kwijt bent. Van Instagram weten we allemaal wel dat dat gedachteloos scrollen zonde is van onze tijd, maar zodra ik begin over Whats-App en de mailbox krijg ik nog regelmatig veel (héél veel) weerstand.

‘Maar ik heb het toch nodig om te communiceren?’ of ‘Maar ik moet toch reageren zodra iemand mij een vraag stelt?’ Ja, natuurlijk, het ís belangrijk om te reageren en het kán een heel efficiënte manier zijn om met elkaar te communiceren – zodra we hier bewust mee om gaan..

En dat is vaak niet het geval. Regelmatig wanneer ik op mijn tijd een e-mail verstuur, krijg ik binnen 10 minuten een reactie terug. Zou ik daar direct weer op reageren dan kan ik je verzekeren dat ik er ook weer binnen 10 minuten een reactie op zou krijgen. ‘Nou, netjes toch?’ is misschien je eerste gedachte? En natuurlijk, hartstikke fijn om zo’n snelle reactie te krijgen, maar ik vraag mij ook direct af of deze persoon de rest van de dag nog iets anders gedaan krijgt dan e-mailtjes beantwoorden..

Mail is een handige tool om te communiceren met elkaar. Maar mail (en Whats-App) is lang niet zo’n moetje als we onszelf soms opleggen. Ik check twee keer per week mijn mailbox. Da’s misschien niet altijd genoeg voor iedereen, maar 9 van de 10 keer is een eerdere reactie eigenlijk ook gewoon niet nodig. Door niet de hele dag met mijn gedachten in die mailbox bezig te zijn, krijg ik de ruimte om andere dingen te doen, met grote focus, zoals bijvoorbeeld deze blogs schrijven.

 

Tijdrover #3: Het altijd net even ietsje beter willen maken…

Perfectionisme mag dan voor sommigen een kwaliteit zijn – ik zie het meer als een hindernis. Ik zal het nog sterker stellen: als ik vast had gehouden aan perfectionisme in mijn eerdere kalligrafie bedrijf dan zou ik nooit zo ver gekomen zijn.

Kijk. Alles kan altijd beter. Ook wanneer het al goed genoeg is om af te leveren. Done is better than perfect. Als ik elke gekalligrafeerde envelop met een schoonheidsfoutje opnieuw had geschreven ‘omdat ik het beste van het beste wil leveren’, dan was ik hoogstwaarschijnlijk vandaag nog niet klaar geweest.. (en had ik uiteindelijk geen cent verdiend)

Ik zeg niet dat je geen kwaliteit moet leveren, maar weet wanneer je te ver gaat. Heb je twee uur om het design te maken voor die ene klus? Besteed er dan geen vijf uur aan omdat je bang bent dat het ontwerp niet goed genoeg is. Bedenk je altijd: ‘Hoe kan ik zo snel mogelijk zoveel mogelijk kwaliteit leveren?’ Heb vertrouwen in jouw kunnen en onthoud dat jouw klant jou heeft ingehuurd voor iets wat hij of zij zelf niet kan en dus zullen zij ook altijd met hele andere ogen naar jouw werk kijken. Vaker positiever dan jij zelf.

Conclusie? Ruil dus meer koffiedates (of andere netwerkmogelijkheden) in voor werktijd met een focus, zet daarbij die mail- en social media notificaties uit om zoveel mogelijk concentratie te krijgen en blijf niet eindeloos perfectioneren op je werk – dan zul je zien dat je héél wat meer gedaan krijgt dan je had kunnen verwachten!

Creatieve vrouwelijke ondernemers tips

 

 

vers van de pers

Jaaaa, je bent op de nieuwe website beland! Allereerst, van harte welkom op dit gloednieuwe stukje internet. Vandaag ga ik je alles vertellen over wat er veranderd is in mijn kalligrafie bedrijf, waarom ik voor de verandering heb gekozen en uiteraard wat de toekomst gaat brengen! Let’s get to it!

Het allereerste begin.

In 2015 ben ik mijn kalligrafie en grafisch ontwerp bedrijf gestart. Zonder kennis, zonder ervaring. Alleen maar gewapend met een kroontjespen en een abonnement van Adobe (en heel veel onwetenheid) begon ik aan het avontuur dat ondernemen heet.

Fast forward 4 years en ik heb ontelbare trouwkaarten mogen maken en meer dan duizend vrouwen (en een enkele man) mogen leren kalligraferen in mijn workshops. Door mijn expertise werd ik ook steeds vaker benaderd door grote merken zoals Vogue, Chanel & Tiffany&Co om voor hen gekalligrafeerde enveloppen en andere stationery te verzorgen. It took off, kun je wel zeggen. Hoe dat allemaal gegaan is en welke lessen ik door de jaren heen heb geleerd, is preciés waar ik in de toekomst nog veel over zal gaan vertellen.

Envelop moderne kalligrafie kalligraaf kalligrafist amsterdam

Toen ik in de zomer van 2018 compleet radeloos op de bank zat, wist ik dat er iets moest veranderen.

Ik had een prachtig bedrijf met fantastische klanten opgebouwd en toch kon ik er niet meer van genieten. Ik voelde mij continu gestresst, overwerkt en doelloos. Ik had zoveel vragen, dat ik niet wist waar ik de verandering door moest zetten. Uiteindelijk koos ik er voor om twee maanden compleet van de radar te gaan. Geen Instagram, geen werk, even helemaal tijd voor rust. Die tijd had ik nodig om mijn hoofd recht te zetten en helder te krijgen wat voor mij belangrijk is. Ik leerde tegelijkertijd wat mediteren is en ging via de huisarts naar een gesprekstherapeut om te werken aan mijn persoonlijke onzekerheden.

De grote doorslag kwam echter op dat ene moment, alleen, op de hei.

Ik kwam er eigenlijk alleen maar om te mediteren en gewoon even in stilte te zitten. Uiteindelijk werd dat niet zo stil als gehoopt – er ontstond een flinke discussie in mijn hoofd. Ik weet het, het klinkt wat zweverig, maar ik kan het niet anders beschrijven als een discussie tussen mijn hart en mijn hoofd. Mijn hart moedigde mij aan om nieuwe stappen te gaan zetten, achter de complimenten en bemoediging van sommigen van jullie aan te gaan en meer te gaan delen, schrijven, coachen in wat ik in de afgelopen jaren geleerd had. Mijn hoofd zei alleen precies het tegenovergestelde. ‘Waarom zou jij ook maar iéts te vertellen hebben?’ ‘Wie zit er nu op jou te wachten?’ Vragen die jij jezelf ook stelt – en waar je je nu misschien nog door laat tegenhouden.

De discussie was niets nieuws. Zoveel mensen om mij heen hadden al onder de aandacht gebracht dat ik meer kon dan wat ik op dat moment deed. Ik wilde het alleen zelf nog niet geloven. Ik geloofde in de onzekerheden van mijn hoofd. Tot die dag op de hei. Op dat gekke scheve bankje, waar je een houten kont van krijgt waar je u tegen zegt, wist ik dat ik er niet langer onder uit kon. Ik kon wel excuses blíjven verzinnen om niet te doen waar ik bang voor was, maar ik wist óók dat volhouden wat ik nu deed niet lang goed zou blijven gaan.Iets in de begeleide meditatie van die dag (check de apps headspace & simple habit hiervoor) inspireerde mij. Op die dag, op dat moment sprong ik in het diepe.

Ik besloot op dat moment het gewoon te gaan doen. Ondanks alle kans op falen, besloot ik dat ik goed genoeg was om dit nieuwe avontuur aan te gaan.

Ondertussen heb ik veel en veel meer vertrouwen gekregen in de grote verhuizing van het ene vakgebied naar het andere. Ik ben gestopt met het lesgeven en schrijven van moderne kalligrafie. (Houd echter www.splendith.nl in de gaten, want wij gaan een samenwerking aan om mijn opgedane kennis niet verloren te laten gaan!) Ik ben gestopt met het maken van trouwkaarten, ondanks dat ik toen op de hei nog dacht dat ik dit goed zou kunnen combineren met het bloggen en verhalen schrijven.

Het grappige was dat toen ik genoeg moed had om voor iets nieuws te kiezen, ik de smaak te pakken kreeg en veel meer dingen ging veranderen en aanpakken.

Het was verslavend! Al jaren riep ik dat ik graag weer eens in de horeca wilde gaan werken – een passie van me, lang verloren, maar nu weer opgepakt sinds ik bij het koffiehuis Schenkers in Apeldoorn ben gaan werken. Kom daar trouwens gerust eens langs op een zaterdag; grote kans dat je mij in mijn element ziet! Het klinkt misschien simpel, maar dit werk heeft mij een hoop nieuwe energie gegeven (en ja, ook de financiële ruimte) om een nieuwe weg in te slaan. Voor zolang het mij energie en de gezelligheid geeft die ik nodig heb, zal ik dit werk blijven doen. Dat voelt als een heerlijk vooruitzicht.

Over heerlijke vooruitzichten gesproken; wat mag je van mij gaan verwachten in de dichtbije toekomst?

Ik zal voornamelijk blogs schrijven, coachen en zoveel mogelijk hulpmiddelen ontwikkelen voor de creatieve vrouwelijke onderneemster.

Ik wil de persoonlijke cheerleader zijn die ik zelf zo nodig had toen ik begon. Ik wil vanuit connectie en herkenning met jou werken aan de beste vorm van jouw bedrijf en uiteindelijk jouw leven. Want als we het ergens over eens zullen zijn dan is het wel dat jouw bedrijf er is om jou te dienen; en niet andersom, right?

Meer weten wat coaching bij mij inhoud? Check dan deze link. Ik vertel je er alles over. Vergeet ook niet onderdeel te zijn van onze wekelijkse get-to-gether op woensdag – rechtstreeks in je inbox. Het is mijn persoonlijke manier om je op de hoogte te houden van alles wat hier gaande is (en ik geef allerlei extra dingen weg voor allen die ingeschreven staan, so much fun!) Doe je mee?

coach voor creatieve ondernemer

lees verder..

Onzekerheid. Als ik iéts van je gehoord heb, dan is het wel dat je het nog steeds eng vindt om keuzes te maken die spannend zijn. Bang wat anderen van je denken en of je wel goed genoeg bent… Vragen als ‘Wie zit er op mij te wachten?’ en ‘Kan ik dit eigenlijk wel?!’ houden je tegen om nu toch EINDELIJK eens te door te pakken met die plannen van je.

I get it. I really do. Ik stond nog niet zo heel lang geleden in jouw schoenen. Toch ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Ik heb een aantal manieren gevonden om die onzekerheid de baas te worden en vandaag deel ik ze met jou.


1. Stop met vergelijken.

I know, klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het moment dat ik besloot niet meer naar mijn concurrentie en collega’s te kijken, kreeg ik de ademruimte die ik nodig had. Ik volg alleen nog maar account op social media die mij bemoedigen en inspireren, in plaats van te denken: ‘Zie, zij kan het veel beter..’ of ‘Hè, zij doet dat óók al..’.

Onzekerheid komt voort uit het zien van iemand die het in jouw ogen beter kan dan jij. En het is belangrijk om die trigger uit je leven te halen, zeker wanneer je net begint. Het gaat er niet om om alle negatieve of minder leuke dingen uit je leven te halen – nee, het gaat er om dat je voorkomt dat die minder leuke dingen grotere blokkades worden die jou tegenhouden om te doen wat je eigenlijk graag zou willen doen. Keep your head down en focus je op jouw eigen werk. Ben je nog minder tijd mee kwijt ook…

 

2. Accepteer en verwacht dat je niet voor iedereen de juiste persoon zal zijn.

Wanneer je weet dat iets gaat gebeuren, kun je je er op voorbereiden. Kun jij van tevoren accepteren dat niet iedereen de juiste persoon is voor jouw aanbod/bedrijf/dienst en dat er kritiek zal komen? Dan komt het ook niet zo rauw op je dak zodra je minder prettige feedback ontvangt. Er zal altijd iemand zijn die iets op jouw werk aan te merken heeft, maar moet je het voor die persoon dan maar laten? Natuurlijk niet. Hoe saai zou het zijn als we allemaal alleen maar werk zouden maken waar iedereen het mee eens is?

 

3. Stel jezelf de ‘waarom’-vraag.

Beantwoord de volgende vragen: Waarom wil je dit gaan doen? Wat drijft je, waarom moet dit bedrijf of concept van jou er ONDANKS al jouw twijfels komen? Naast die onzekerheid, zit er toch érgens een drijfveer om te willen beginnen met waar je (nu) nog onzeker over bent. Anders had je het idee allang opgegeven, toch? Door de ‘waarom’-vraag te stellen kom je op een antwoord dat groter is dan jouw onzekerheid. Maak dit je missie. Stick with it. Hang het boven je bed en als een post-it op je laptop.

Om mijzelf even als voorbeeld te nemen.. Wat is mijn why? Nou, ik zie nog té veel vrouwen twijfelen aan zichzelf – en té weinig vrouwelijke voorbeelden die jou op een persoonlijk vlak uit die onzekerheid kunnen trekken. Ben ik een volleerd uit-de-onzekerheid-trekker? Nee, ik kom net kijken… Maar mijn ‘waarom’ wakkert een groter vuur in mij aan dan de onzekerheid ooit kan doven.. En als je die missie te pakken hebt, dan kan eigenlijk niets je meer stoppen..

Besluit dus vandaag om het vergelijkingsmateriaal uit je leven te bannen, accepteer dat er altijd nay-sayers zullen zijn en houd je vast aan waarom je hier in eerste instantie mee wilde beginnen. 

lees verder..

Ja, je leest het goed. In 2019 gaan wij twee maanden wonen in Italië. WHAT?! Jep. Hebben we alles al op orde? Nee. Zijn we gemotiveerd om het zover te krijgen? JAZEKER! Is het een wild idee? Absoluut. Dit is hoe en waarom wij dit doen – living the Italian dream.

 

Waarom Italië?

De vraag die iedereen ons eigenlijk als eerste stelt is: ‘Waarom?’ Nou, deze is simpel. Wij zijn gewoon gek op Italië. Vorig jaar zijn we er twee keer op vakantie geweest, en ja, ookal klinkt dit als het intro van een naïeve aflevering van ‘Ik Vertrek’, wij weten zeker dat we ons er heerlijk zullen voelen. Het is ook niet heel moeilijk, want het eten, de cultuur, de taal, la dolce vita… het past allemaal zó bij onze visie op het leven; we besloten dat wij daar vaker onderdeel van zouden uitmaken.

 

Maar hoe dan?

Ja, die vraag hield ons ook het meeste tegen. Toen 2018 aan zijn eind kwam en we al zo vaak gefantaseerd hadden over een langere werkvakantie ergens in Toscane, kwam manlief plots met een voorstel. Of, nou ja, voorstel, het was eigenlijk meer een mededeling. Heel 2019 zou hij géén geld meer uitgeven aan de horeca. Zo konden we al ons budget voor de leuke dingen apart zetten om te sparen voor onze werkvakantie.

BAM. Ja, daar zeg je me wat. Geen koffiedates meer? Geen lunch op zondag? Geen pizza’s meer bestellen? Ik zag de bui al hangen. Ik had meteen door dat dit ook voor mij consequenties zou hebben, of ik nou met hem mee deed of niet. Want, met wie gaat hij op die koffiedates? Met wie luncht hij op zondag buitenshuis? Met wie bestelt hij samen die pizza’s? Precies! That’s me! Lekker uit eten of ‘even een koffietje drinken’ is één van onze gezamenlijke hobby’s en het duurde even voordat ik dat durfde op te geven..

Het moment dat alles gemakkelijker voor mij werd, was op de zondag dat ik inzichtelijk ging maken wat dit geintje ons eigenlijk zou gaan kosten. Ik zocht naar een locatie om twee maanden comfortabel te verblijven en kwam er achter dat je via airbnb.com flinke kortingen krijgt wanneer je een lang verblijf boekt! In ons geval kregen we 50% korting op onze locatie, waardoor we de helft minder kwijt zijn aan locatie kosten! Halló meevallertje!

En toen ik begon in te zien dat veel van de kosten die we hier maken, daar niet veel anders zullen zijn, werd het plaatje ineens een stuk realistischer. Je wekelijkse boodschappenbudget? Die neem je gewoon mee. Je budget voor uitjes? Idemdito. Benzine? Verbruiken wij hier ook. Alleen de kosten van ons huidige appartement lopen twee maanden door. Maar laten wij nou net vrij goedkoop wonen…

Geld was niet langer één van de beren op de weg. De extra kosten die bij zo’n reis komen kijken konden wij prima opsparen in een maand of zes en dus, rekening houdend met de rustige zomermaanden, besloten we voor september en oktober onze locatie te boeken. Bij deze definitieve stap, het boeken van de locatie, diende zich wél de volgende beer aan..

 

En hoe doe je dat dan met werk?

Ja, goeie vraag. Voor mij komt deze reis op precies het juiste moment. Ik ben van plan steeds meer van mijn werkzaamheden online uit te gaan voeren. Een grote stap daarin is het stoppen met ontwerpen en kalligraferen. Het is mijn ambitie om uiteindelijk een online onderneming te runnen waarbij ik onafhankelijk ben van een locatie. Blogs, online coaching en programma’s staan allemaal op de agenda – iets waar ik echt niet op kan wachten om mee te beginnen!

Voor Ben, mijn man, is het een iets ander verhaal. Hij werkt nu nog zelfstandig als muziekdocent en producer en kan niet zomaar opstappen voor twee maanden. Ook hij is dus bezig om zijn bedrijf om te vormen naar een online variant. Zo is hij met zijn Ashton Music Academy onder andere bezig met het delen van zijn kennis over muziek maken, opnemen en mixen, óók wanneer je geen dure studio tot je beschikking hebt. Zijn doel is net als ik om uiteindelijk een online programma te hebben staan die op afstand te beheren is.

Het leuke is dat wij nu gemotiveerder zijn dan ooit om onze bedrijven zo op te zetten zoals wij dat willen. Omdat we een doel hebben gesteld voor september en oktober, is er geen ontkomen meer aan. We gaan wonen in Italië. Hoe dan ook. En onze bedrijven zijn onlosmakelijk verbonden met deze reis. We werken niet meer voor een plan dat ‘ooit’ gaat gebeuren, waardoor je je deadlines gemakkelijk voor je uit kunt blijven schuiven: nee, wij hebben nu nog 7 maanden om deze bedrijven op te zetten en dat is precies de schop onder onze kont die we nodig hebben.

En hoe zit het bij jou? Wakkert dit bij jou een verlangen aan om óók te gaan? Krijg je de kriebels of zie je net als ik ineens in dat het veel minder moeilijk hoeft te zijn dan je denkt? Wil je meer weten of heb je vragen over onze plannen? Laat het mij weten hieronder in de reacties, dan kom ik er graag op terug.

 

lees verder..

Ik ben Joyce!

Elke woensdag we meet up; 
mijn (gratis!) Insiders-groep

We zijn momenteel met 700! Doe je mee?
En ja, ik stuur je alleen écht goede e-mails.
Pinky promise.

And these are
my friends..

We zijn momenteel met 700! Doe je mee?
En ja, ik stuur je alleen écht goede
e-mails. Pinky promise.

schrijf je in!

Privacy Policy

home

blog

contact

about

login

coaching

Koningin van de havermelk cappuccino's, vroeger kalligraaf en ontwerper,
nu blogger en coach met een hart voor creatieve vrouwelijke ondernemers.
Ik help jou als creatieve vrouw aan het zelfvertrouwen in marketing en ondernemen waardoor jij het succesvolle bedrijf gaat runnen dat helemaal bij jou en je gedroomde levensstijl past. Are you ready?

Cheerleader voor creatieve, vrouwelijke ondernemers en koningin van de havermelk cappuccino's. (Go, Oatly!)

Vroeger kalligraaf en ontwerper; nu leer ik jou al mijn ondernemers geheimen zonder jezelf en de wereld om je heen uit het oog te verliezen. 

Wanna know more?

volg mij op instagram!