menu

menu

joyce

celine

Mini-serie Inzichten #2: ‘Falen is niet hetzelfde als opgeven.’

Door Joyce Celine

podcast vrouwelijke ondernemer falen opgeven marketing

‘Falen is niet hetzelfde als opgeven.’

Als je net zo onsportief bent geweest in je leven zoals ik, dan is beginnen met hardlopen een enorme uitdaging.

Als je dit herkent, steek dan uit medeleven even je hand in de lucht, want MENSEN wat werk ik hard om sportief te worden! Al is het nu alleen nog in m’n hoofd om die gedachte van ‘Ik ben onsportief’ te vervangen voor ‘Ik ben NOG niet sportief’, maar ik heb jarenlang een lastige tijd gehad om mijzelf als mogelijk sportief te zien.

Waarom?

Ik had al te vaak opgegeven.

Tenminste, dat vond ik zelf. Er is niemand die tegen mij heeft gezegd: ‘Nou Joyce, je kunt maar beter ophouden met proberen om te gaan hardlopen, want dat is toch niks voor jou.’ Niemand.

Ik heb zelf besloten dat je maar een paar keer mag proberen voordat je als succesvol bestempeld kan worden.

Ik dacht dat als ik faalde, ik ook opgaf. Ik had het immers niet voor elkaar gekregen. Ik had gefaald en daarbij meteen ook opgegeven. Er groeide zelfs een overtuiging in mijn hoofd ‘dat ik dingen niet kon volhouden en dus snel opgaf’.

Tot ik een eigen onderneming startte in iets waar je ONTZETTEND veel voor moet oefenen: moderne kalligrafie. Als je het niet kent: het is schrijven met een kroontjespen en inkt en het is vertikte moeilijk (zeker als je, zoals ik in de begin tijd, amper uitleg kunt vinden van hoe het moet).

Toen ik workshops begon te geven aan enthousiaste deelnemers die het ook graag wilden leren, kreeg ik vaak de vraag: ‘Maar Joyce, hoe heb JIJ het geleerd?’

Ik kon ze niet anders dan zeggen: ‘Heel veel oefenen.’ En het is zo. Als je de basiskennis hebt dan is het daarna heel erg veel oefenen. Toen ik dit voor de honderdste keer tegen iemand zei, en ik veel mensen niet zag volhouden wat ik zelf wél had volgehouden, veranderde dat idee van ‘Ik kan niets volhouden’ heel geleidelijk. 

Elke keer wanneer ik anderen moeite zag hebben om iets vol te houden waar ik een meester in was geworden, brak er een stukje van die overtuiging af.

Op de een of andere manier had ik in moderne kalligrafie nooit opgegeven.

Had ik eerder gefaald?

Absoluut.

Was het moeilijk geweest?

Ik kan de pijnlijke vingers nog voelen.

Maar heb ik het opgegeven?

Nee.

Deze realisatie was levensveranderend.

Falen betekent niet dat je moet opgeven. Dat iets niet lukt, betekent niet dat het NOOIT gaat lukken.

De les die ik geleerd heb, is dat de grootste stap die je kunt zetten in het bereiken van iets nieuws is weer opstaan nadat je gevallen bent.

Iets nieuws proberen heeft geen houdbaarheidsdatum. Falen.. Is niet hetzelfde als opgeven. Falen geeft je een kans om het nog eens te proberen.

Is het enorm shit om te falen?

Natuurlijk! Je had immers gehoopt dat je het zou halen.

Maar het betekent niet dat de volgende keer niet beter gaat.

Falen is niet hetzelfde als opgeven. Onthoud die jongens. Heel belangrijk.

Klik hier om de podcast te luisteren op Spotify! Dat is gratis, jongens!

Purpose Podcast met Joyce Celine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *