menu

menu

joyce

celine

Hoe je met meer inkomstenbronnen financiële zekerheid krijgt

Door Joyce Celine

Hoe je met meer inkomstenbronnen je financiële zekerheid kunt vergroten

Download hier jouw gratis e-book met dé drie uitgebreide stappen om een succesvolle online cursus op te zetten.

In 2019 verdiende ik €10.000 aan mijn online cursussen. Voor de een is dit veel, voor de ander weinig, maar als je bedenkt dat ik hiernaast nog werkte in een koffiehuis, als freelancer in kalligrafie én als coach… Dan zijn dat geen verkeerde inkomstenbronnen bij elkaar.

En dat is precies waar wij het vandaag over gaan hebben. Extra inkomstenbronnen.

Waarom is het belangrijk om verschillende inkomstenbronnen te hebben? Uit welke kun je kiezen? Hoe zit het met focus? Is het niet juist afleidend om meerdere diensten te hebben? En wat heeft een doelgroep hier eigenlijk mee te maken? We gaan het risico van ondernemen samen verspreiden, zodat wij slimme ondernemers worden met een plan van aanpak en uitvalswegen zodra dit nodig is.

Laten we beginnen.

Allereerst: Waarom is het belangrijk om verschillende inkomstenbronnen te hebben?

  • Er kan een recessie plaatsvinden, je kunt ziek worden of (heel actueel) er kan een pandemie uitbreken
  • Een extra inkomstenbron geeft een noodplan voor moeilijke tijden. VOORDAT ze aanbreken.
  • En ook al is er NU geen nood aan de man: verschillende inkomstenbronnen leveren gezamenlijk meer op dan de focus op 1 ding.
  • Het is belangrijk vanwege geld. Het risico in ondernemen zit ‘t in het afhankelijk zijn van andermans inkomen.

 

Als je in loondienst werkt, ben je afhankelijk van de uitbetaling van jouw werkgever. Als ondernemer ben jij afhankelijk van andermans inkomen.

En als het inkomen van jouw doelgroep daalt of wegvalt, is de kans groot dat JOUW inkomen daarmee ook in gevaar komt. Dat klinkt heel eng, maar dat is niet de bedoeling hiervan. Het is  verantwoordelijk en realistisch om hierover na te denken VOORDAT er iets als dit gebeurt.

>> Lees ook de blog: ‘Hoe je creatief kunt denken in een tijd van financiële onzekerheid’

Mocht je nu al in zo’n situatie zitten.. Ga dan direct in de actiestand om oplossingen te verzinnen.

Dus, laten we eens kijken. Welke versies van inkomen zijn er? Ik zal met mijn eigen voorbeelden beginnen.

Mijn verschillende inkomstenbronnen:

 

Wat voor mij een van de belangrijkste punten van aandacht is in dit verhaal van verschillende inkomstenbronnen is dat ik twee verschillende doelgroepen heb. Daardoor kan ik snel schakelen als dat nodig is.

De een is de creatieve ondernemer die diensten aanbiedt, de ander is de creatieve hobbyist die graag moderne kalligrafie wil leren.

Deze doelgroepen hebben over het algemeen een verschillende manier waarop zij aan inkomen komen. Ondernemers verdienen hun eigen geld en werknemers krijgen loon. Valt een van de twee ‘weg’ om wat voor reden dan ook, dan kan ik mij nog focussen op de ander.

Helemaal niet gek dus om in een tijd waarin ondernemers hun hand op de knip houden mijn focus te leggen op mensen die nu een vast inkomen hebben. (naast natuurlijk het blijven helpen van ondernemers om er bovenop te komen en gratis dingen aan te bieden in de hoop dat ze in goede tijden weer bij mij terug komen)

Het gaat om slim denken. Creatief. Daar is niets mis mee. Dat is ondernemen.

Naast de inkomstenbronnen die IK heb, zijn er nog HONDERDEN andere manieren om je inkomstenbronnen te vergroten.

Ik werkte een tijd in een koffiezaak als barista, gaf offline kalligrafie cursussen, deed freelance werk als kalligraaf en ik deed tijdelijk wat klussen voor mijn kantoor waarbij ik een tegemoetkoming kreeg voor mijn huur daar.

Je kunt ook (een gedeelte van) je huis aanbieden op Airbnb. Een webshop beginnen in fysieke producten. Jouw kennis aanbieden in de vorm van een mini workshop. Je kunt beleggen. Ik zeg niet dat niks hiervan zonder risico is – maar als je wijs omgaat met het verdelen van deze risico’s door alleen te investeren met geld waar je niet van afhankelijk bent, dan kan het absoluut een interessante optie zijn. 

Met het opnoemen van al deze mogelijkheden, komt ook snel een nieuwe vraag naar boven:

‘Wordt dit niet heel afleidend? Kost dit je niet heel veel focus?’

Ja en nee. Ik ben het helemaal eens met het idee dat je aandacht maar een keer gegeven kan worden. Je kunt met volle aandacht op 1 ding veel meer bereiken dan verdeeld over drie dingen.

Daarom is het belangrijk om te denken in fases EN passief inkomen.

Sommige periodes in een jaar zijn interessanter voor een van jouw diensten dan voor anderen. Verdeel je werkzaamheden daar ook over. Is het bijna kerst en koopt jouw doelgroep dan meer fysieke producten in plaats van online producten? Focus je in die maanden op dat eerste.

Kies per dag, week of maand een focus op 1 ding en batch jouw werkzaamheden.

Je kunt bijvoorbeeld de dagen van de week een thema geven, zoals ik alleen coach op dinsdag en vrijdag. De andere dagen zijn bedoeld voor het maken van content. Passief inkomen is ook een goede uitkomst als het gaat om focus.

Een passief inkomen genereer je door automatisering van jouw eigen werkzaamheden of het uitbesteden van deze werkzaamheden aan anderen.

Een cursus kost even tijd om op te zetten, maar als je die eenmaal gemaakt hebt, hoef je deze alleen maar up to date te houden. De fundering ligt en je kunt er meerdere keren van oogsten.

Probeer niet alles tegelijk te doen. Kies een eerste inkomstenbron, werk die uit en ga dan verder kijken.

Ik hoop dat jij uit deze podcast mogelijkheden hebt kunnen halen. Ik hoop dat je ziet hoeveel meer er mogelijk is, dan je nu misschien voor mogelijk houdt.

Om je te helpen te starten met een nieuwe inkomstenbron heb ik een waardevol gratis e-book gemaakt met DE drie uitgebreide stappen om een succesvolle online cursus op te zetten.

Een online cursus is voor mij DE uitkomst geweest en heeft mij in mijn eerste jaar €10.000 aan opbrengsten opgeleverd. Hier ligt mijn expertise, hier kan ik JOU in helpen. Dit kun jij binnen een paar weken hebben staan en ready om te lanceren. Je kunt dit e-book hier downloaden.

Purpose Podcast met Joyce Celine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *