menu

menu

joyce

celine

Hoe je creatief kunt denken in een tijd van financiële onzekerheid

Door Joyce Celine

Download hier gratis het e-book: Drie stappen voor een succesvolle eigen online cursus als extra inkomstenbron.

Hoe je creatief kunt denken in een tijd van financiële onzekerheid

Het ging ook door mijn hoofd.

Het Corona-virus heerst. Ondanks dat je het heel erg vindt voor anderen, ouderen, zorgpersoneel en extra hard getroffen branches… Je denkt toch ook: ‘En wat betekent dit voor mij?

Want, wat doe je in een situatie waar je eigen inkomen bedreigd wordt?

Wat doe je als ondernemer wanneer er een onvoorziene situatie langskomt en jij bent afhankelijk van anderen en hun inkomen?

Vandaag in de podcast wil ik het hebben over omdenken.

Hoe het antwoord op die eerdere vraag in het positieve kan liggen, zonder de zorgen te negeren of te bagataliseren. De podcast van vandaag is bedoeld om je aan het denken te zetten over de mogelijkheden voor JOUW onderneming. Wat voor opties zijn er voor jou? Hoe ga jij hiermee om? Laat deze podcast een boost zijn voor jouw creativiteit. Ook als je dit luistert NA de tijd waarin Corona heerst – want zulke situaties liggen voor ons als ondernemers altijd op de loer.

Laten we duiken in de mogelijkheden, in plaats van de onmogelijkheden.

Luister je mee?

——————————————–

Om te beginnen wil ik je vragen om even diep in te ademen… En uit te ademen. En nog een keer. Ik doe met je mee. Het ALLER belangrijkste in een onzekere situatie is rustig blijven. Stresswork isn’t your best work. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het, maar ik kan dit verhaal niet beginnen zonder dit te noemen.

Zo, ben je een beetje tot jezelf gekomen? Laten we dan gaan kijken naar wat er echt aan de hand is. Dit kan eng zijn, omdat de confrontatie met geld en vooral de schaarste daarvan lichte paniek kan veroorzaken, maar als we niet weten waar we staan, weten we ook niet waar we heen moeten. Kijk dus eens naar de volgende vragen:

 1. Hoe is mijn financiële buffer?
 2. Wat zijn inkomsten die nog komen gaan?
 3. Wat zijn uitgaven die nog komen gaan?
 4. En wat zijn eventuele noodoplossingen waar ik op kan terugvallen?

 

Nu we weten waar jij staat, kunnen we gaan nadenken over mogelijkheden. Dit is het leukste gedeelte en het belangrijkste ook – als je het mij vraagt. Want.. als je naar 1 ding zou luisteren in deze podcast, luister dan naar dit:

Wat er ook gebeurt, nu, in jouw onderneming…. JIJ hebt dit opgebouwd. JIJ hebt dit idee opgezet en uitgevoerd. Wat er ook gebeurt..  YOU CAN DO IT AGAIN.

Er zijn oneindig veel mensen teruggekrabbeld uit diepe schulden, groter dan je kunt bevatten en groter dan wat er nu aan de orde is. Het verschil tussen dat opkrabbelen of blijven zitten is niets meer dan.. mogelijkheden zien. En er dan ALLES aan willen doen.

Dus kijk eens naar jouw situatie. Belangrijk daarbij is om eerst je mindset even te controleren. Blijf uit de ‘Ja, maar’ mindset. In tijden van creativiteit hoor je niet meteen ideeën af te knallen of redenen te zien om het NIET te doen. Ga in de ‘Hmm… Interessant..’ modus zitten. Onderzoek alles. Sta open.

 • Bedenk je eens: Wat kan er wel?
 • Wat is er WEL mogelijk?
 • Kun je een dienst vervangen?
 • Zou je online kunnen werken?
 • Of in elk geval een gedeelte?

Laten we even wat real life voorbeelden bekijken:

 • Stel: Je hebt nu een lege horecazaak.. Zijn er mogelijkheden om te bezorgen?
 • Stel: Je zit in de social media en marketing business.. Hoe kun jij ondernemers juist NU helpen om toch die klanten binnen te halen in een onrustige tijd?
 • Stel: Je draait met je bedrijf op evenementen zoals workations, netwerkborrels etc.. Kun je 1-op-1 hulp aanbieden of bijvoorbeeld een online mastermind voor thuiswerkers om samen te zoeken naar de beste mogelijkheden voor ieders bedrijf?

 

Deze opties zijn misschien tijdrovend. Misschien levert het zelfs niet hetzelfde op als wat je anders had verdiend. Misschien betekent dat dat jij zelf met de auto eten moet gaan rondbrengen of de aankomende twee weken extra hard moet werken aan een oplossing. Maar als het jouw hoofd boven water houdt, is het ‘t dan niet waard?

En denk daarbij ook aan gratis dingen die je kunt doen.

Tuurlijk, als de angst er is dat er geen geld voor jou is… Dan snap ik dat je niet zit te denken aan gratis dingen weggeven. Maar denk even in the long run. Dit is een moment waarop mensen hulp nodig hebben. Jouw hulp. Of je nu pizza’s bezorgd, social media advies geeft of een horeca zaak hebt. Dit is het moment dat jij kunt laten zien waar JIJ goed in bent.

Je zaait geen zaadjes om direct te oogsten. Je zaait NU zaadjes in de goede hoop dat het je over een tijd terugbetaald.

In deze tijd werkt het hetzelfde.

Want raad eens bij wie mensen weer willen aankloppen zodra de economie aantrekt? Bij hen die er óók voor ze waren in tijden van crisis.

Deze crisis gaat namelijk voorbij. Je weet niet hoelang het duurt – maar deze crisis gaat over. We leren het te beheersen, de economie trekt weer aan, of het nu volgende week of volgend jaar is.

Zorg dat jij er voor klaar staat, en al je werk hebt gedaan, zodra dat moment aanbreekt.

De bonus aflevering van vandaag is bedoeld om je aan het denken te zetten over de mogelijkheden voor JOUW onderneming. Aanstaande woensdag wil ik het met je hebben over inkomstenstromen. Welke heb jij? Welke zijn er?

Zo heb ik vorig jaar ervaren hoe het omzetten van mijn kennis en ervaring in online cursus varianten mij €10.000 in het EERSTE JAAR heeft opgeleverd.

Voor de een is dit veel, voor de ander weinig, maar als je bedenkt dat ik hiernaast nog werkte in een koffiehuis, als freelancer in kalligrafie én als coach… Dan is dat geen verkeerde extra inkomstenbron. Zit jij ook te denken aan een zo’n extra inkomstenbron om je financiële zekerheid te vergroten? Da’s geen slecht idee. Laat mij je helpen.

Download dan vandaag het stappenplan met de drie stappen voor een succesvolle online cursus.

Purpose Podcast met Joyce Celine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *