menu

menu

joyce

celine

Een 100% duurzame kledingkast – kan dat wel?

Door Joyce Celine

duurzame kledingkast

Een 100% duurzame kledingkast – kan dat wel?

Bewuster met de wereld om gaan – dat doen we allemaal wel een beetje (of iets meer). Voor veel vrouwen betekent dat dus ook: anders naar je kledingkast kijken. Verduurzamen. Een duurzame kledingkast maken. Maar hoe ver trekken we dit eigenlijk door en is dat wel haalbaar? En, durf ik ook te vragen, is dit eigenlijk wel écht duurzaam?

Mijn kledingkast is twee jaar geleden flink verduurzaamt en ik heb daarbij alles gehad:

 • Duurzame nieuwkoop
 • Ethische nieuwkoop
 • Fair-labels
 • Tweedehands
 • Gerecycled
 • Vegan

Er zijn tegenwoordig ZO ontzettend veel dingen waar je op kunt letten – HOE ga je daar in vredesnaam goed mee om?

Vandaag vertel ik je mijn ontdekkingen in duurzaam kledingland en geef ik een aantal tips om zelf eens stil te staan voor die kledingkast en te bepalen wat JIJ eigenlijk wilt en kunt doen om een verschil te maken. 

Goed. Het allerbeste zou natuurlijk zijn als wij allemaal eerlijke kleding zouden hebben die zowel mens, dier als milieu niet zou schaden. Maar heb je eigenlijk wel eens stil gestaan bij hoe moeilijk dat is? Niet alleen in de zin van ‘Ik vind het lastig’, maar ook in de zin van ‘100% duurzaam… Is dat eigenlijk wel haalbaar?

Ik heb het zelf ondervonden.

Twee jaar geleden las ik het boek ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot. Dit boek zette bij mij het vuur aan. Een jaar daarvoor was ik al begonnen met veganistisch eten en dit boek was eigenlijk een mooi vervolg in mijn doel om bewuster te leven en eindelijk die kledingkast aan te pakken. Eigenlijk werd ik er licht activistisch van, zoals dat wel vaker gaat als ik met iets nieuws begin. In het begin van zo’n ‘ommezwaai’ zit ik altijd vol vuur en ben 100% gemotiveerd om het vanaf nu beter te doen.

Alle fast-fashion kledingstukken gingen de deur uit, er werd geen wol, leer en suède meer gekocht en ik liep regelmatig de tweedehands zaken af op zoek naar goede alternatieven.

Tegelijkertijd houdt een duurzame kledingkast ook in dat je meer doet met minder, dus ging mijn kast van 100 middelmatige kledingstukken naar de 40 meest gewaardeerde varianten. Ja, dat hoor je goed, 40 kledingstukken!

Minder kledingstukken betekent dat je beter moet nadenken over wat je hebt en hoe je die kledingstukken bij elkaar gebruikt. Dit concept noem je ook wel een ‘capsule wardrobe’ en is voor mij een gigantische uitkomst. Nog nooit heb ik zo weinig moeite gehad om dagelijks een outfit uit te kiezen – juist omdat ik elk item in mijn kast graag aan wil trekken.

Toch komt er in de combinatie van een minimalistische EN duurzame kledingkast wel een dilemma naar voren… (Zeker wanneer je geen eindeloos budget hebt..)

 • Kies je voor een kledingkast die klein en minimalistisch is, waar het belangrijk is om écht elk item fantastisch te vinden? Dan kun je met een gewoon budget eigenlijk geen 100% duurzame keuzes maken.
 • En kies je voor een kledingkast die 100% duurzaam is in de zin van eerlijk gemaakt en met zo min mogelijk vervuiling voor de wereld? Dan kun je met een gewoon budget eigenlijk geen kledingkast vullen met dingen die je ECHT heel graag draagt. Dan ben je eigenlijk al blij als je überhaupt iets vindt, dat je uiteindelijk inlevert op kwaliteit en hoe leuk je het stuk écht vindt.

Óf je houdt een duurzame kledingkast over waarbij er aan de helft iets mankeert (slechte pasvorm, al iets versleten of simpelweg gekocht ‘omdat het duurzaam is’) óf je hebt een kledingkast waar je heel bewust blij mee bent en afdraagt, maar daarom niet 100% duurzaam is.

Het probleem waar ik op den duur tegen aan liep, is dat je niet alles goed kan doen. Er is geen perfecte manier van duurzame kleding.

Een duurzame kledingkast bestaat niet.

Want als we er heel goed naar gaan kijken dan moeten we toegeven dat duurzaam betekent ‘goed voor de wereld’, maar de letterlijke term ‘duurzaam’ betekent OOK dat het lang mee moet gaan. En dus niet dat je kleding elk seizoen vervangen moet worden ‘omdat het eigenlijk een tweede keus of toevallige vondst was bij de kringloop en het toch niet zo in je kledingkast past’.

Resultaat van 100% duurzaam? Teveel random kleding waar ik eigenlijk niet zo blij mee ben (of niet goed past) en alsnog weer op de ‘weggooi’ stapel belandt. Niet zo duurzaam, dus.

Maar wat doe je dan? Hoe kun je nou kiezen in dit dilemma?

Mijn oplossing is: zo bewust mogelijk kopen.

En als het een trui is van een niet zo duurzaam merk, dan probeer ik alsnog te kijken naar biologische stoffen. Zo heeft H&M een conscious kledinglijn met biologisch katoen. Ik weet dat dit geen volledig duurzame keuze is, maar het is een stap in de betere richting.

Duurzame kledingkast

Dit zijn een aantal geteste tips die voor mij erg helpen:

 • 1: Maak een stijl moodboard en kies VOORDAT je gaat winkelen bewust kledingstukken uit.

Ik begin op Pinterest en zoek naar kledingstijlen die ik mooi vind en waarvan ik weet dat het bij mijn lichaam past. Als je dit nog nooit hebt gedaan dan is dit misschien even zoeken naar ‘jouw stijl’. Bij mij duurde het een aantal jaar totdat ik terug zag op mijn oude Pinterest borden wat ik jaren geleden al eens gepind had en ontdekte dat dat toch wel mijn klassieke stijl bleek te zijn en ik daar op kon bouwen. Dit kost tijd, neem die tijd en blijf gewoon lekker proberen. Ik pin dan alles op een specifiek daarvoor bedoeld bord en haal daarna al die plaatjes van Pinterest af en voeg ze samen op een digitaal moodboard. Je kunt hier heel goed de website Canva.com voor gebruiken. Super simpel en gratis te gebruiken.

 • 2: Kan je varianten van de items die je mooi vindt, vinden in de huidige winkels?

Duurzaam en niet duurzaam? Welke opties zijn er? Hier begint een flinke zoektocht op het internet naar allerlei kledingmerken die wel of niet geschikt zijn en wat zij op het moment precies aanbieden.

Extra tip: Vooral voor schoenen, maar ook jassen en broeken gebruik ik vaak de app United Wardrobe. Het is een soort Marktplaats voor kleding en betrouwbaar te gebruiken. Je kunt specifiek zoeken op een kledingstuk en er worden vaak goede foto’s aangeleverd. Tweedehands kopen is natuurlijk altijd beter dan nieuw, dus ALS jij jouw favoriete kledingstuk hier terug vindt is het alsof je een schat gevonden hebt.

 • 3: Houd rekening met je huidige kledingkast.

Onlangs nog heb ik LANG gezocht naar de juiste vervanging voor mijn tweedehandse afgetrapte Nike Air sneakers die ik met de gaten en scheuren die er in zaten echt niet langer aan kon. Ik vond allerlei fantastische schoenen, MAAR. Ik wilde schoenen die onder bijna alle outfits zouden passen.

Blauwe schoenen passen niet bij zwart, witte schoenen worden te snel vies voor de winter, zwart is tof, maar ook net iets te saai. EN ze moeten natuurlijk lekker zitten. Dat was ook nog een uitdaging. Uiteindelijk heb ik een paar sneakers gevonden bij een nieuw NIET duurzaam merk, maar ik heb er dan ook een maand over gedaan om ze te vinden. Ze passen overal bij en ik draag ze met heel veel plezier. Dat is voor mij OOK duurzaam.

 • 4: Houd je in met de trends.

Trends zijn super leuk als aanvulling – maar deze items zijn ook gevoelig voor verveling. Die schipperspet of die teddy jas – hoe leuk vind je ze nou ECHT? Ik ben uiteindelijk gek op mijn teddyjas… Maar ik heb ‘m tweedehands gekocht, omdat ik weet dat het het mij niet waard is om deze nieuw te kopen, aangezien ik vermoed dat ik ‘m over twee jaar zat ben.

Oh en als laatste: Denk in accessoires! Accessoires zoals een riem, ketting of een mooi horloge maken een simpele outfit meteen anders – en deze zijn heel goed duurzaam te verkrijgen. Vaker ook betaalbaarder dan een broek of een jurk van een volledig duurzaam merk.

Als laatste wil ik nog zeggen dat dit een hele lange zoektocht is geweest, ook voor mij.

Je gaat niet alles meteen goed doen. Of zoals je dat precies wilt. Maar onthoud gewoon dat je betere keuzes WILT maken en dat dat al een goed begin is. Blijf ontdekken, uitproberen en kijken wat voor jou werkt. En voel je vooral niet té schuldig wanneer je nog aan het uitproberen bent. Houd gewoon je ogen op wat jij KUNT doen, dan doe je al meer dan de meeste mensen op de wereld en ben je gewoon super goed bezig.

Heb er vooral heel veel lol in! Want uiteindelijk is het ECHT mogelijk om blij te zijn met je kledingkast EN er bewust bij stil te staan.

 1. Amy says:

  Superleuk dat je dit deelt. Heel erg herkenbaar deze zoektocht. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die heel langzaam tot de conclusie komt dat je het dus niet 100% goed kunt doen. Hoe graag je dat ook wilt. Zo kocht ik een paar maanden terug een hele duurzame en best prijzige jeans. Maar daarmee leverde ik in op mijn stijl. Gevolg: ik draag het bijna niet. Zó zonde. Want dat is dus helemaal niet duurzaam!

  Het is een kwestie van je eigen stijl ontdekken, daarbinnen hele bewuste keuzes maken en jezelf de tijd geven voor het proces. Het hoeft niet morgen. Gelukkig!

  • Joyce van Essen says:

   Hey Amy,

   Wat leuk, je reactie! Dat is exact het probleem waar ik inderdaad tegen aan liep. Ik denk dat gezond verstand ook meespeelt – niet zomaar alles kopen ‘omdat het kan’ is bij mij echt omgezet in bewust en alleen kopen als ik het écht leuk vind en mij er goed in voel. Tof om te horen dat ik daar niet alleen in sta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *