menu

menu

joyce

celine

Drie praktische tips voor meer zelfvertrouwen.

Door Joyce Celine

Ik val maar meteen vol zelfvertrouwen met de deur in huis door aan jou de vraag te stellen: ‘Waar ben jij trots op?’

Een beetje gek misschien dat ik hier mee begin, maar het heeft een goede reden. Één jaar geleden had ik namelijk heel erg moeilijk kunnen antwoorden en nu durf ik zelfs een antwoord te geven waar ik NOOIT van had durven dromen…

Ik ben trots op mijn zelfvertrouwen.

Yes, I’ve said it. En het is waar. Op dit moment zou zelfvertrouwen een van mijn drie karaktereigenschappen zijn wanneer ik mijzelf moet omschrijven. Loop ik er dan bij als Beyoncé met het gevoel dat ik de hele wereld aan mijn voeten heb liggen? Not quite. (En zelfs Queen B zal ongetwijfeld haar onzekere momenten hebben..)

Maar, ik kom een heel eind. Zelfvertrouwen is voor mij niet een absolute state of mind. Het is voor mij een getraind gevoel van zekerheid waar ik nu op kan terugvallen zodra ik het nodig heb. Kom ik in een situatie waar ik mij van nature voel neigen naar onzekerheid? Dan schakel ik vrij snel door naar ‘zelfvertrouwen’ alsof het een knopje in een keuzemenu is. Mijn hoofd is nu op de hoogte van het feit dat ik mag zijn wie ik ben en daar goed genoeg in ben, tenminste, 9 van de 10 keer. Het is heel menselijk om terug te vallen op oude gewoontes, maar mijn doel is om die steeds minder en minder terug te laten komen.

Zit ik wel eens zonder zelfvertrouwen? Ja. Absoluut. Maar ik heb de helderheid in mijn hoofd om te weten dat ik er niet in hoef te blijven zitten – en de praktische stappen in handen om er uit te klimmen.

Maar hoe doe je dat dan? Dit zijn de drie (eigenlijk belachelijk simpele) tips waardoor ik steeds meer vertrouwen begon te krijgen in mijzelf.

 

#1 Maak een lijst met alles waar je trots op bent

 

Deze hangt bij mij op de koelkast – de foto hieronder is mijn getuige. Je kunt zien dat de meest idiote dingen op de lijst staan. Sommige zullen voor jou misschien niet eens logisch zijn, maar daar gaat het ook niet om. Dit is mijn lijst van accomplishments. Dingen waarvan ik vooral mijzelf de credits kan geven. Elke keer als ik twijfel over iets en of ik het wel kan dan wijs ik mijzelf op deze lijst.

 

#2 Glimlach vanuit jezelf naar onbekende mensen

 

Dit, dit is een mooie. En best een enge ook. Soms heb je hier ook even helemaal geen zin in. Kom je uit een verschrikkelijke werkdag, heeft je hond de hele woonkamer overhoop gegooid en moet je nu OOK nog naar de supermarkt omdat er geen boodschappen in huis zijn? Kijk, dan snap ik dat je geen stralend zonnetje kunt zijn naar mensen die je niet eens kent. Maar, op de momenten dat je wel kunt stilstaan bij hoe je overkomt en de energie hiervoor hebt, probeer dan eens te glimlachen naar mensen die je tegen komt. Op de fiets, in de stad, bij het koffiehuis. Gewoon omdat het kan. Het vergroot je geloof in andere mensen, omdat het grootste gedeelte van de mensen naar wie je glimlacht spontaan terug begint te lachen. Hoe tof is dat?!

Ik heb lange tijd gedacht dat andere mensen heel veel meningen over mij hadden. Toen ik begon te glimlachen naar andere mensen kreeg ik een onverwachte reactie; namelijk die glimlach terug. En waarom zouden mensen naar mij terug glimlachen als zij tienduizend negatieve gedachten over mij hebben? Bam. Weer een onzekerheid onderuit gehaald.

Dit simpele stapje maakte voor mij zoveel duidelijk en gaf mij zoveel zelfvertrouwen dat ik het nu heel bewust blijf doen. Al is het alleen al voor de reactie op het gezicht bij anderen. Want mensen, wat zijn we tien keer mooier wanneer we glimlachen!

 

#3 Doe ééns in de week iets waar je heel goed in bent

 

We hebben de neiging om onszelf continu te blijven uitdagen, zeker als je net zoals ik een beetje ambitieus bent. Je wilt nieuwe stappen zetten, nieuwe dingen leren, nog zoveel boeken lezen en nog zo veel kilometers hardlopen.. Maar als je je week alleen maar volpakt met dingen waar je misschien nog niet heel bedreven in bent (a.k.a. dingen die je leert..), waar geef je dan de ruimte om jezelf op te laden met de dingen waar je in uitblinkt? Waar je zelfvertrouwen van krijgt?

Het afgelopen jaar heb ik minimaal één keer per week in het koffiehuis gewerkt. Ik weet dat ik goed ben in de horeca. Ik heb er gevoel voor, de snelheid ervoor, de gevatheid ervoor.. Natuurlijk heb ik er óók nieuwe dingen geleerd, maar ik heb er vooral ook even mogen teren op wat ik al goed kan. Dit gaf mij een hernieuwd gevoel van zelfvertrouwen. Er zijn dingen waar ik goed in ben, waar ik in uitblink en ook… waar ik altijd op terug kan vallen mochten mijn nieuwe avonturen mislopen.

Zoek naar een kwaliteit in jou, of dat nu sport of creativiteit of muziek of wat dan ook is, waar jij echt in uit blinkt. Geef daar ruimte voor in je week en geniet van jouw kunnen. Sta er bij stil hoe goed je dit kunt. Herken complimenten. Laat je zelfvertrouwen hierdoor groeien en pas het toe op alle andere facetten van je leven.

Go do you, girl!

———————–

Hey, en hoe zit het met je bedrijf? Ben jij twijfelachtig of onzeker in je business? Lees dan ook de blog ‘Dé Drie Manieren Waarmee Jij Jouw Onzekerheid De Baas Wordt’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *