menu

|

|

Dit leverde mijn minimalistische kledingkast mij op.

door Joyce Celine

June 12, 2019

Een vroeger veelvoorkomend probleem in huize van Essen was toch wel… ‘Ik heb niets om aan te trekken.’ Kasten vol kleding, goedkoop en duur, tweedehands en nieuw en toch kon ik niets leuks vinden. Dat probleem is uit de wereld door mijn minimalistische kledingkast.

Ik denk dat het op hetzelfde moment kwam als het boek van Marie Kondo. Al had ik al eens eerder opruimwoedes gehad en mijn kledingkast uitgemest, Marie Kondo gaat met haar boek ‘The Life Changing Magic Of Tidying Up’ net een stapje verder. Misschien heb jij de show gezien op Netflix? Hetzelfde principe. Je laat ALLES (en dan zeg ik dus ook echt ALLES) door je handen gaan waarbij je even stilstaat of je dit nog nodig hebt, of zoals zij zich afvraagt: ‘Does is spark joy?’

 

Een heleboel van mijn kledingkast did not spark joy.

 

Sommige kledingstukken wil je niet weg doen om… ja, om wat voor reden eigenlijk?

 • Omdat het zonde is om weg te doen? Maar wat als iemand anders het wel draagt en het daarmee juist zonde is om het ongedragen in jouw kledingkast te laten hangen?
 • Omdat het een dierbare herinnering heeft? Trek je het nog aan? Of kun je het dan misschien beter ergens anders opbergen, weg uit de kast van je dagelijkse leven?
 • Omdat het nu nog niet past… Maar later wel, denk je? Laten we eerlijk zijn.. Ik heb dit gehad met te grote en met te kleine kleding. Het is mij nog nooit gelukt om in die kledingstukken te passen of ze dan ook te dragen. Die kledingstukken gaan het ‘m niet doen. En wie zegt dat je tegen die tijd nog steeds enthousiast bent over die kleding en niet liever iets nieuws wilt kopen met dat nieuwe lijf van je?

 

Na deze zoveelste opruimwoede hield ik een hele kleine kledingkast over. 40 items, inclusief schoenen en jassen. Dat is absoluut een minimalistische kledingkast.

 

Dat is weinig, kan ik je wel vertellen. Héél weinig.. Je zou zeggen: Nú heb je niets om aan te trekken!!

Maar het tegenovergestelde was waar. Al mijn kleding was op elkaar afgestemd. Ik had alleen nog in mijn kast hangen wat ik ook echt wilde aantrekken. Wat ik ook zou pakken – alles vond ik leuk. Dat zorgde ervoor dat ik nooit meer een reden had om een kledingstuk af te wijzen. ‘Te klein’, ‘Deze knelt’, ‘Die zit na twee uur niet lekker meer’.. Het gebeurde gewoon niet meer.

 

Het klinkt als een oppervlakkig probleem, nooit meer stress voor je kledingkast, maar het haalde voor mij niet alleen stress weg uit mijn kledingkast, maar uit mijn hele ochtend.

 

Een jaar later volgde een volgend vraagstuk. Beetje bij beetje merkte ik dat er weer wat kledingstukken bij kwamen en mijn kast langzaamaan weer aan het groeien was. Vond ik dat erg? Niet echt, eigenlijk. Ja, ik heb nu wel iets vaker weer dat ik niet weet wat ik aan moet trekken. MAAR. Ik merk dat ik in een transitie zit. Mijn stijl verandert. Ik ga meer kleuren dragen; dat deed ik vroeger niet. Ik zit in een overgang van stijlen (en ook maten!) dus daarin geef ik mijzelf de ruimte om te experimenteren.

 

Er is na dit avontuur voor mij eigenlijk nog maar één echte regel in dit hele experiment: probeer uit te kijken naar duurzaam.

 

Ik moet toegeven: volledig duurzaam kopen is een hele opgave. Zeker als je een bepaalde stijl probeert aan te houden. Niet alles in mijn kledingkast is dan ook duurzaam, maar een heleboel ook wel. Na een jaar mij hier in verdiept te hebben, zal ik daar een andere keer dieper op in gaan en je mijn favoriete merken delen. Duurzaam heeft mij in ieder geval geholpen om minder te kopen, meer uit te kijken naar kledingstukken waar ik ECHT blij van word en.. de kwaliteit van alles is gewoon stukken beter!

Dus, is het voor jou tijd om een minimalistische kledingkast te gaan starten? Hopelijk heb je genoeg inspiratie opgedaan aan deze post en kun je zelf aan de slag. Bij vragen, weet je mij te vinden, hè?

|

|

menu

schrijver.
DESIGNER. levensgenieter.

about

blog

contact

transparant met een koffie in de hand.

schrijver. DESIGNER. levensgenieter.

menu

|

|

terug naar blogoverzicht

Dit leverde mijn minimalistische kledingkast mij op.

door Joyce Celine

June 12, 2019

Een vroeger veelvoorkomend probleem in huize van Essen was toch wel… ‘Ik heb niets om aan te trekken.’ Kasten vol kleding, goedkoop en duur, tweedehands en nieuw en toch kon ik niets leuks vinden. Dat probleem is uit de wereld door mijn minimalistische kledingkast.

Ik denk dat het op hetzelfde moment kwam als het boek van Marie Kondo. Al had ik al eens eerder opruimwoedes gehad en mijn kledingkast uitgemest, Marie Kondo gaat met haar boek ‘The Life Changing Magic Of Tidying Up’ net een stapje verder. Misschien heb jij de show gezien op Netflix? Hetzelfde principe. Je laat ALLES (en dan zeg ik dus ook echt ALLES) door je handen gaan waarbij je even stilstaat of je dit nog nodig hebt, of zoals zij zich afvraagt: ‘Does is spark joy?’

 

Een heleboel van mijn kledingkast did not spark joy.

 

Sommige kledingstukken wil je niet weg doen om… ja, om wat voor reden eigenlijk?

 • Omdat het zonde is om weg te doen? Maar wat als iemand anders het wel draagt en het daarmee juist zonde is om het ongedragen in jouw kledingkast te laten hangen?
 • Omdat het een dierbare herinnering heeft? Trek je het nog aan? Of kun je het dan misschien beter ergens anders opbergen, weg uit de kast van je dagelijkse leven?
 • Omdat het nu nog niet past… Maar later wel, denk je? Laten we eerlijk zijn.. Ik heb dit gehad met te grote en met te kleine kleding. Het is mij nog nooit gelukt om in die kledingstukken te passen of ze dan ook te dragen. Die kledingstukken gaan het ‘m niet doen. En wie zegt dat je tegen die tijd nog steeds enthousiast bent over die kleding en niet liever iets nieuws wilt kopen met dat nieuwe lijf van je?

 

Na deze zoveelste opruimwoede hield ik een hele kleine kledingkast over. 40 items, inclusief schoenen en jassen. Dat is absoluut een minimalistische kledingkast.

 

Dat is weinig, kan ik je wel vertellen. Héél weinig.. Je zou zeggen: Nú heb je niets om aan te trekken!!

Maar het tegenovergestelde was waar. Al mijn kleding was op elkaar afgestemd. Ik had alleen nog in mijn kast hangen wat ik ook echt wilde aantrekken. Wat ik ook zou pakken – alles vond ik leuk. Dat zorgde ervoor dat ik nooit meer een reden had om een kledingstuk af te wijzen. ‘Te klein’, ‘Deze knelt’, ‘Die zit na twee uur niet lekker meer’.. Het gebeurde gewoon niet meer.

 

Het klinkt als een oppervlakkig probleem, nooit meer stress voor je kledingkast, maar het haalde voor mij niet alleen stress weg uit mijn kledingkast, maar uit mijn hele ochtend.

 

Een jaar later volgde een volgend vraagstuk. Beetje bij beetje merkte ik dat er weer wat kledingstukken bij kwamen en mijn kast langzaamaan weer aan het groeien was. Vond ik dat erg? Niet echt, eigenlijk. Ja, ik heb nu wel iets vaker weer dat ik niet weet wat ik aan moet trekken. MAAR. Ik merk dat ik in een transitie zit. Mijn stijl verandert. Ik ga meer kleuren dragen; dat deed ik vroeger niet. Ik zit in een overgang van stijlen (en ook maten!) dus daarin geef ik mijzelf de ruimte om te experimenteren.

 

Er is na dit avontuur voor mij eigenlijk nog maar één echte regel in dit hele experiment: probeer uit te kijken naar duurzaam.

 

Ik moet toegeven: volledig duurzaam kopen is een hele opgave. Zeker als je een bepaalde stijl probeert aan te houden. Niet alles in mijn kledingkast is dan ook duurzaam, maar een heleboel ook wel. Na een jaar mij hier in verdiept te hebben, zal ik daar een andere keer dieper op in gaan en je mijn favoriete merken delen. Duurzaam heeft mij in ieder geval geholpen om minder te kopen, meer uit te kijken naar kledingstukken waar ik ECHT blij van word en.. de kwaliteit van alles is gewoon stukken beter!

Dus, is het voor jou tijd om een minimalistische kledingkast te gaan starten? Hopelijk heb je genoeg inspiratie opgedaan aan deze post en kun je zelf aan de slag. Bij vragen, weet je mij te vinden, hè?

Dit leverde mijn minimalistische kledingkast mij op.

schrijver.
DESIGNER.
levensgenieter.

client login

home

blog

contact

about

login

coaching

menu

menu

& een bewuste lifestyle

succesvol ondernemen

home

blog

about

coaching

contact

login

 1. Eliza

  June 12th, 2019 at 10:21 am

  Hi! Leuke blog. Ik ben zelf bekend met de Marie Kondo manier van opruimen. Steeds probeer ik het te doen, maar toch verdwijnt er dan een hoop weer terug in de kast. Uiteindelijk doe ik die kleren dan toch weer niet aan. Heb je hier nog een tip voor? Vaker opruimen ofzo?

  Ik ben benieuwd.

 2. Joyce van Essen

  June 13th, 2019 at 11:38 am

  Hey Eliza!

  Zelf ben ik vrij rigoureus wat dat betreft – weg is weg. Maar mocht je het nou moeilijk vinden om sommige kledingstukken (die dus toch weer in de kast belanden, terwijl je misschien wel weet dat je ze nooit aantrekt?) ‘weg’ te doen, stop ze dan eens in een doos of vuilniszak om te bewaren op een plek die je niet ziet. Mis je de kleding? Dan kun je het er na een poosje weer uithalen. Heb je de kleding nou totaal niet gemist? Dan kan het écht weg.

  Oeh, en misschien ook leuk om eens de methode ‘Capsule wardrobe’ op te zoeken. Er zijn veel mensen die dit op verschillende manieren doen, misschien zit daar ook een tip voor je bij die ik bijvoorbeeld nog niet toepas of ken! 🙂

  Have fun!

 3. Trudy

  June 12th, 2019 at 11:38 am

  Bedankt voor de inspirende woorden. Hier was de kast ook minimalistisch en weer vol gehangen. Duurzame keuzes en spark joy, let’s do this!

 4. Joyce van Essen

  June 13th, 2019 at 11:35 am

  Hi Trudy! Soms komt die reminder even goed van pas, hè? Hier net zo! Veel plezier!

 5. Denise

  June 13th, 2019 at 8:10 am

  Honderden kledingstukken en nog steeds niks om aan te trekken.
  Ik moet dit dus ook echt eens gaan proberen!
  Bedankt voor weer een leuke blog en woensdagmailtje 🙂

 6. Joyce van Essen

  June 13th, 2019 at 11:40 am

  Denise, I feel ya. Haha. Heel herkenbaar. Ik vond het zelf heel leuk om op YouTube video’s te kijken over het principe van een Capsule Wardrobe (UseLess is een tof account). Misschien een tip! Heel veel plezier vooral! Thanks voor je lieve woorden. X

 7. Assia

  July 29th, 2019 at 12:20 pm

  Ik was nog niet klaar met lezen en ik stuurde mijn zus (die mijn kamergenoot is) een berichtje dat we de klerenkast gaan opruimen op woensdag, na mijn werk. Zo is dat geregeld. Bedankt voor de inspiratie! Ik had nooit gedacht dat ik er zelf mee aan de slag zou gaan, want let’s be honest. It’s not something that excites you haha!

 8. Joyce van Essen

  August 2nd, 2019 at 8:33 pm

  Hey Assia,
  Jaaaa, het is echt heerlijk om te doen alsnog, ookal lijkt het niet het leukste om te doen. Ik krijg er zo’n opgeruimd gevoel van! Heel veel plezier! En misschien kunnen jullie nog kleding uitwisselen ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

and these are my friends..

Elke woensdag is het insiders-tijd!

Deze e-mails zijn het verlengde van mijn blog. Het is hét moment van de week waarop ik meer contact kan leggen met jou en de andere 700 vrouwen die mee doen. Je vindt er linkjes naar de blogs én lifestyle tips die nergens anders verschijnen. Zie ik je woensdag?

Yes, schrijf mij in!

Ik ben Joyce. Een gewone vrouw met de ambitie voor een bijzonder leven.

Ik ben Joyce. Een gewone vrouw met de ambitie voor een bijzonder leven.

Elke dag schrijf ik, spreek ik en coach ik met één groot doel in mijn achterhoofd: ik geloof dat elke vrouw het verdient om trots te zijn op wie ze is, grote dromen te hebben en haar favoriete leven te leiden.

Elke woensdag is het insiders-tijd!

Deze e-mails zijn het verlengde van mijn blog. Je vindt er linkjes naar de blogs én lifestyle tips die nergens anders verschijnen. Zie ik je woensdag?

Elke dag schrijf ik, spreek ik en coach ik met één groot doel in mijn achterhoofd: ik geloof dat elke vrouw het verdient om trots te zijn op wie ze is, grote dromen te hebben en haar favoriete leven te leiden.