menu

menu

joyce

celine

En nu is het klaar.. Hoe kom je van je luie reet af?

Door Joyce Celine

Kom van je luie reet af - vrouwelijke creatieve ondernemer

Je kent het wel, we hebben allemaal van die dagen dat je gewoon niet vooruit te branden bent. Het is gemakkelijker om je Instagram en e-mails te blijven checken dan om die nieuwe plannen uit te werken. Helemaal niet erg natuurlijk, dat je af en toe van die dagen hebt, maar wat doe je wanneer zoiets uitloopt in een structureel iets?

Grote kans dat je begint te geloven dat je lui bent of dat je niet goed genoeg bent voor je idee – anders had je het toch allang uitgewerkt? Ik vertel jou vandaag dat je niet lui bent en absoluut goed genoeg voor je idee.

Nee, er is heel iets anders aan de hand…

Je hebt niet de juiste drijfveer te pakken.

Toen ik begon met moderne kalligrafie vulde ik een gat in de markt; een persoonlijke hobby werd mijn werk. Omdat het nieuw en exciting was, kon ik dit lang uithouden, maar ik geloof niet dat het heel gek is dat ik er na een aantal jaar op ben ‘uitgekeken’.

Ik kwam erachter dat ik nooit een hele grote passie had voor mijn klanten. Wel voor mooi drukwerk en vooral voor het uitwerken van nieuwe ideeen voor mijn eigen onderneming, maar waarom deed ik dit ondernemen nou eigenlijk echt?

Als ik eerlijk ben, deed ik het vooral om de rekeningen te betalen.

Om een nieuwe onderneming te leren runnen. Om de vrijheid dat ondernemen mij gaf. Maar een paar jaar down the road begon het werk eentonig te worden, haalde ik geen plezier meer uit het contact met mijn klanten en raakte ik volledig het gevoel kwijt met mijn werk.

Dat was het moment waar ik nu al vaker over gepraat heb. Het moment dat ik vol angst en twijfel een nieuwe weg in sloeg EN ontdekte hoe belangrijk een goede drijfveer is. Hoe belangrijk het is om uiteindelijk te weten waarom je doet wat je doet.

Ik heb dagen dat ik wakker word en het gewoon echt even niet voel.

Ik voel even niet het enthousiasme. Ik weet niet wat ik moet schrijven. Ik zie even niet meer hoe ik geld ga verdienen. En dan luister ik (toevallig!) een eerlijke podcast van een van mijn favoriete vrouwelijke ondernemers en hoor ik het weer. Die drijfveer. Die passie. De reden waarom ik elke dag uit mijn bed wil komen.

Jíj, de creatieve vrouwelijke ondernemer.

Jij, vrouwelijke ondernemer die net als ik dagen heeft van euforie en dagen heeft van twijfel, bent mijn drijfveer.

Voor jou wil ik een stem zijn, een hand om vast te pakken wanneer je even hulp nodig hebt. Ik doe dit alles voor jou. (no pressure verder)

Een drijfveer ontdekken is ontzettend waardevol, maar niet iets wat je 1, 2, 3 ontwikkelt. Ik heb éérst een bedrijf gedraaid waarin ik jaren plezier had – maar niet die drijfveer kende waar ik harder van ga praten, waar mijn ogen van gaan sprankelen en waarbij ik de emotie voel opwellen zodra ik een van mijn coachingsmeiden zie knallen. (ZO TROTS!)

Dáár krijg ik kippenvel van. Dat is mijn drijfveer.

Dat haalt mij van mijn ‘luie’ reet af. En dat kun jij ook.

Misschien vraagt het wel van je om eerst een bedrijf te draaien waarvan je nu nog niet weet dat het niet echt iets voor jou is. Alsnog is dat waardevol, want het leert je bepaalde skills en geeft je uiteindelijk mooi vergelijkingsmateriaal.

Wil je alvast beginnen met het ontdekken van die drijfveer? Dan heb ik een paar tips voor je waarmee je meer richting kunt krijgen. Waarmee je ook de dagen dat je het ‘even niet voelt’ kunt tackelen. Komt ‘ie:

  • Tip #1: Stel jezelf de vraag ‘Waarom doe ik wat ik doe?’

Een goede drijfveer voor mij is een drijfveer dat iets in mij losmaakt zodra ik ‘m lees, hoor of terug zie in een situatie. Simpelweg ‘geld verdienen’ maakt niets in mij los. Het zien van een struggelende onderneemster wel. Of mijn man willen kunnen trakteren op een goed etentje once in a while.

Een goede drijfveer voor jou zou iets kunnen zijn als een terugkerende situatie waar je je om kunt blijven frustreren. Zoek naar dat vuurtje van binnen.

Kun je ‘m niet direct vinden? Raak niet in de stress. Vergeet niet dat het bij mij ook jaren heeft geduurd. Je kunt ook een drijfveer hebben in hetgeen wat je nu doet die minder aanstekelijk of sterk is dan wat ik hier omschrijf – maar kijk er naar uit. Begin er gewoon eens op te letten. Waarom doe je wat je doet?

Een goede drijfveer voor mij is een drijfveer dat iets in mij losmaakt zodra ik ‘m lees, hoor of terug zie in een situatie.

  • Tip #2: Schrijf je drijfveer op.

Ik ben iemand die, hoe diep die drijfveer eigenlijk ook zit, ‘m niet altijd onthoud. Ja, echt, ik heb een visuele reminder nodig. Een Post-It op je laptop of op je badkamerspiegel kan je helpen herinneren op de dagen dat je twijfelt. As a matter of fact: ik schrijf er NU zelf eentje en plak ‘m op m’n laptop. Zo. Kan ik die niet meer vergeten.

  • Tip #3: Accepteer dat een drijfveer groeiende is.

Wat nu iets bij jou losmaakt, hoeft niet iets te zijn waar je je over twee jaar nog druk om kunt maken. Accepteer dat een drijfveer een groeiend iets is, altijd in ontwikkeling en niet meteen perfect hoeft te zijn. Charlotte van @celinecharlotte schreef er laatst een mooie post over (zie ‘m niet als een gemakkelijke uitweg, want een visie in je onderneming ontwikkelen is WEL echt handig!) die de druk van dit onderwerp afhaalde. Je mag veranderen. Je mag switchen van plan. Je mag falen en fouten maken. Ik dacht twee jaar geleden dat ik mijn ultieme drijfveer had gevonden. En dat denk ik nu ook. Denk ik over drie jaar misschien wel helemaal anders over. En dat is okay.

Vandaag helpt deze drijfveer mij verder. En dat is precies wat het hoort te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *