menu

|

|

Ben jij klaar om te gaan ondernemen? (+ checklist!)

door Joyce Celine

February 25, 2019

Wanneer weet je of je klaar bent om te beginnen? Hoe maak je een goede start en zie je niets over het hoofd? Weet je wel genoeg en word je niet voor gek verklaard als je de sprong in het diepe zou wagen?

Laten we beginnen bij het begin: het is normaal om deze vragen te stellen. Ik zou het eerder zorgwekkend vinden als je jezelf deze vragen niét zou stellen. Iedereen twijfelt bij het starten van iets nieuws: jij bent niet de enige.

Zo. Nu je dit weet, ben je klaar om wakker geschud te worden?

Wat als ik je zou zeggen dat je diep van binnen allang weet of je wel of niet klaar bent om te beginnen?
Wat als ik zeg dat je nooit ALLES perfect zult doen wanneer je begint?
Wat als ik zeg dat je nooit genoeg zult weten voor hen die jou geen succes gunnen?

Ik ga het je gewoon heel direct zeggen: het enige wat jou nog tegen houdt om te starten is jouw eigen angst. Je stelt jezelf vragen als: ‘Wat als het niet loopt? Wat als er geen klanten komen? Wat als ik faal en anderen zullen zien dat ik faal?’

Laat mij je een verhaal vertellen.

Vijf jaar geleden begon ik als student aan een avontuur dat ondernemen heet. Ik wist niets, kende niets, ik had simpelweg door dat mensen interesse hadden in mijn werk – en dus ging ik dat verkopen.

Was ik klaar om te beginnen? Vast niet. Ik had niet alles uitgedacht en uitgemeten: ik kon simpelweg iets wat anderen niet konden. Dat was genoeg om te beginnen.

Nu of nooit.

Naast het feit dat ik iets had om te verkopen, was ik ook op zoek naar een uitvlucht. Ik zat in het derde jaar van mijn studie en wist diep van binnen dat ik niet de rest van mijn leven voor de klas wilde staan. Toen de kans van het ondernemen zich aandiende greep ik ‘m met beide handen aan. Ik sprong graag in het diepe om het vooruitzicht wat ik had te ontvluchten. Ergens voelde het als een ‘nu of nooit’ – en ik koos voor nu.

Ja, dat betekende dat ik een studieschuld zou krijgen. Ja, dat betekende dat ik geen papiertje zou hebben. Ja, dat betekende dat mijn studiefinanciering weg zou vallen en ik nu mijn eigen inkomen bij elkaar moest sprokkelen.

Maar het betekende ook dat ik iets kon gaan opzetten wat helemaal van mijzelf was. Ik kon mijn eigen creativiteit inzetten in plaats van volgens de boekjes werken. En beter nog; door deze keuze te maken viel er een grote last van mijn schouders en zei ik eindelijk hardop wat ik al zo lang wist: ik zou nooit de juf worden die kinderen verdienen.

Ik stelde mijzelf elke keer weer de vraag..

Zou het niet eeuwig zonde zijn als ik de plek zou innemen van iemand die zich wél geroepen voelt om kinderen les te geven?

Natuurlijk was het pittig om dit besluit te communiceren naar mijn familie en vrienden. Ik werkte parttime in de bediening en mijn ouders waren doodsbang dat ik in mijn veilige horecabaantje zou blijven hangen en nooit verder zou ontwikkelen dan dat. Ik geef ze geen ongelijk; ik vond het heerlijk werk. Nog steeds is de horeca één van mijn grote passies – al zou ik ook dat niet voor altijd willen blijven doen. Het zorgde voor een stabiel inkomen en dat gaf mij de vrijheid om die nieuwe weg in te slaan.

Als jij de reis van KIJKkalligrafie de afgelopen jaren hebt gevolgd dan weet je hoe het gelopen is. Ik ben in het diepe gesprongen zonder te weten waar ik terecht zou komen. Ik vertrouwde simpelweg op mijn eigen creativiteit om het waar te maken. Ik wilde alles doen wat nodig was om dit avontuur te laten slagen. En ik denk dat dat doorzettingsvermogen belangrijker is dan jouw ‘kundigheid’ of hoeveelheid kennis.

Weet je wat er in the end nodig is om te starten? Lef. Er is lef voor nodig om tegen je vrienden en familie te zeggen dat je iets ongewoons gaat doen.

Er is lef voor nodig om boven de menigte uit te rijzen en iets te doen wat niemand van je verwacht.

Er gaan tegenslagen komen, maar daar kun je je mentaal op voorbereiden. Je gaat dingen gaandeweg leren en ontdekken, maar dat is nou juist het mooie aan zo’n avontuur. Dat je na een aantal jaar terug kunt kijken op je proces, net zoals ik nu doe en dat je zo ontzettend trots kunt zijn op je ontwikkeling dat je blij bent dat je toen het lef had om gewoon ‘ja’ te zeggen.

Ben jij klaar om te beginnen? Wil jij ‘ja’ gaan zeggen tegen jouw onderneming? Check dan (gratis!)  Praktische Checklist voor de Startende Ondernemer die bij deze blogpost hoort. Het zet je neus de goede kant op en het is ook gewoon heerlijk om een checklist te hebben als je aan zoiets spannend begint, toch?

XO, Joyce Celine.

|

|

menu

schrijver.
DESIGNER. levensgenieter.

about

blog

contact

transparant met een koffie in de hand.

schrijver. DESIGNER. levensgenieter.

menu

|

|

terug naar blogoverzicht

Ben jij klaar om te gaan ondernemen? (+ checklist!)

door Joyce Celine

February 25, 2019

Wanneer weet je of je klaar bent om te beginnen? Hoe maak je een goede start en zie je niets over het hoofd? Weet je wel genoeg en word je niet voor gek verklaard als je de sprong in het diepe zou wagen?

Laten we beginnen bij het begin: het is normaal om deze vragen te stellen. Ik zou het eerder zorgwekkend vinden als je jezelf deze vragen niét zou stellen. Iedereen twijfelt bij het starten van iets nieuws: jij bent niet de enige.

Zo. Nu je dit weet, ben je klaar om wakker geschud te worden?

Wat als ik je zou zeggen dat je diep van binnen allang weet of je wel of niet klaar bent om te beginnen?
Wat als ik zeg dat je nooit ALLES perfect zult doen wanneer je begint?
Wat als ik zeg dat je nooit genoeg zult weten voor hen die jou geen succes gunnen?

Ik ga het je gewoon heel direct zeggen: het enige wat jou nog tegen houdt om te starten is jouw eigen angst. Je stelt jezelf vragen als: ‘Wat als het niet loopt? Wat als er geen klanten komen? Wat als ik faal en anderen zullen zien dat ik faal?’

Laat mij je een verhaal vertellen.

Vijf jaar geleden begon ik als student aan een avontuur dat ondernemen heet. Ik wist niets, kende niets, ik had simpelweg door dat mensen interesse hadden in mijn werk – en dus ging ik dat verkopen.

Was ik klaar om te beginnen? Vast niet. Ik had niet alles uitgedacht en uitgemeten: ik kon simpelweg iets wat anderen niet konden. Dat was genoeg om te beginnen.

Nu of nooit.

Naast het feit dat ik iets had om te verkopen, was ik ook op zoek naar een uitvlucht. Ik zat in het derde jaar van mijn studie en wist diep van binnen dat ik niet de rest van mijn leven voor de klas wilde staan. Toen de kans van het ondernemen zich aandiende greep ik ‘m met beide handen aan. Ik sprong graag in het diepe om het vooruitzicht wat ik had te ontvluchten. Ergens voelde het als een ‘nu of nooit’ – en ik koos voor nu.

Ja, dat betekende dat ik een studieschuld zou krijgen. Ja, dat betekende dat ik geen papiertje zou hebben. Ja, dat betekende dat mijn studiefinanciering weg zou vallen en ik nu mijn eigen inkomen bij elkaar moest sprokkelen.

Maar het betekende ook dat ik iets kon gaan opzetten wat helemaal van mijzelf was. Ik kon mijn eigen creativiteit inzetten in plaats van volgens de boekjes werken. En beter nog; door deze keuze te maken viel er een grote last van mijn schouders en zei ik eindelijk hardop wat ik al zo lang wist: ik zou nooit de juf worden die kinderen verdienen.

Ik stelde mijzelf elke keer weer de vraag..

Zou het niet eeuwig zonde zijn als ik de plek zou innemen van iemand die zich wél geroepen voelt om kinderen les te geven?

Natuurlijk was het pittig om dit besluit te communiceren naar mijn familie en vrienden. Ik werkte parttime in de bediening en mijn ouders waren doodsbang dat ik in mijn veilige horecabaantje zou blijven hangen en nooit verder zou ontwikkelen dan dat. Ik geef ze geen ongelijk; ik vond het heerlijk werk. Nog steeds is de horeca één van mijn grote passies – al zou ik ook dat niet voor altijd willen blijven doen. Het zorgde voor een stabiel inkomen en dat gaf mij de vrijheid om die nieuwe weg in te slaan.

Als jij de reis van KIJKkalligrafie de afgelopen jaren hebt gevolgd dan weet je hoe het gelopen is. Ik ben in het diepe gesprongen zonder te weten waar ik terecht zou komen. Ik vertrouwde simpelweg op mijn eigen creativiteit om het waar te maken. Ik wilde alles doen wat nodig was om dit avontuur te laten slagen. En ik denk dat dat doorzettingsvermogen belangrijker is dan jouw ‘kundigheid’ of hoeveelheid kennis.

Weet je wat er in the end nodig is om te starten? Lef. Er is lef voor nodig om tegen je vrienden en familie te zeggen dat je iets ongewoons gaat doen.

Er is lef voor nodig om boven de menigte uit te rijzen en iets te doen wat niemand van je verwacht.

Er gaan tegenslagen komen, maar daar kun je je mentaal op voorbereiden. Je gaat dingen gaandeweg leren en ontdekken, maar dat is nou juist het mooie aan zo’n avontuur. Dat je na een aantal jaar terug kunt kijken op je proces, net zoals ik nu doe en dat je zo ontzettend trots kunt zijn op je ontwikkeling dat je blij bent dat je toen het lef had om gewoon ‘ja’ te zeggen.

Ben jij klaar om te beginnen? Wil jij ‘ja’ gaan zeggen tegen jouw onderneming? Check dan (gratis!)  Praktische Checklist voor de Startende Ondernemer die bij deze blogpost hoort. Het zet je neus de goede kant op en het is ook gewoon heerlijk om een checklist te hebben als je aan zoiets spannend begint, toch?

XO, Joyce Celine.

Ben jij klaar om te gaan ondernemen? (+ checklist!)

schrijver.
DESIGNER.
levensgenieter.

client login

home

blog

contact

about

login

coaching

menu

menu

& een bewuste lifestyle

succesvol ondernemen

home

blog

about

coaching

contact

login

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

and these are my friends..

Elke woensdag is het insiders-tijd!

Deze e-mails zijn het verlengde van mijn blog. Het is hét moment van de week waarop ik meer contact kan leggen met jou en de andere 700 vrouwen die mee doen. Je vindt er linkjes naar de blogs én lifestyle tips die nergens anders verschijnen. Zie ik je woensdag?

Yes, schrijf mij in!

Ik ben Joyce. Een gewone vrouw met de ambitie voor een bijzonder leven.

Ik ben Joyce. Een gewone vrouw met de ambitie voor een bijzonder leven.

Elke dag schrijf ik, spreek ik en coach ik met één groot doel in mijn achterhoofd: ik geloof dat elke vrouw het verdient om trots te zijn op wie ze is, grote dromen te hebben en haar favoriete leven te leiden.

Elke woensdag is het insiders-tijd!

Deze e-mails zijn het verlengde van mijn blog. Je vindt er linkjes naar de blogs én lifestyle tips die nergens anders verschijnen. Zie ik je woensdag?

Elke dag schrijf ik, spreek ik en coach ik met één groot doel in mijn achterhoofd: ik geloof dat elke vrouw het verdient om trots te zijn op wie ze is, grote dromen te hebben en haar favoriete leven te leiden.