menu

menu

joyce

celine

Dé drie manieren waarmee jij jouw onzekerheid de baas wordt.

Door Joyce Celine

stop de onzekerheid - coach voor creatieve ondernemer

Onzekerheid. Als ik iéts van je gehoord heb, dan is het wel dat je het nog steeds eng vindt om keuzes te maken die spannend zijn. Bang wat anderen van je denken en of je wel goed genoeg bent… Vragen als ‘Wie zit er op mij te wachten?’ en ‘Kan ik dit eigenlijk wel?!’ houden je tegen om nu toch EINDELIJK eens te door te pakken met die plannen van je.

I get it. I really do. Ik stond nog niet zo heel lang geleden in jouw schoenen. Toch ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Ik heb een aantal manieren gevonden om die onzekerheid de baas te worden en vandaag deel ik ze met jou.


1. Stop met vergelijken.

I know, klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het moment dat ik besloot niet meer naar mijn concurrentie en collega’s te kijken, kreeg ik de ademruimte die ik nodig had. Ik volg alleen nog maar account op social media die mij bemoedigen en inspireren, in plaats van te denken: ‘Zie, zij kan het veel beter..’ of ‘Hè, zij doet dat óók al..’.

Onzekerheid komt voort uit het zien van iemand die het in jouw ogen beter kan dan jij. En het is belangrijk om die trigger uit je leven te halen, zeker wanneer je net begint. Het gaat er niet om om alle negatieve of minder leuke dingen uit je leven te halen – nee, het gaat er om dat je voorkomt dat die minder leuke dingen grotere blokkades worden die jou tegenhouden om te doen wat je eigenlijk graag zou willen doen. Keep your head down en focus je op jouw eigen werk. Ben je nog minder tijd mee kwijt ook…

 

2. Accepteer en verwacht dat je niet voor iedereen de juiste persoon zal zijn.

Wanneer je weet dat iets gaat gebeuren, kun je je er op voorbereiden. Kun jij van tevoren accepteren dat niet iedereen de juiste persoon is voor jouw aanbod/bedrijf/dienst en dat er kritiek zal komen? Dan komt het ook niet zo rauw op je dak zodra je minder prettige feedback ontvangt. Er zal altijd iemand zijn die iets op jouw werk aan te merken heeft, maar moet je het voor die persoon dan maar laten? Natuurlijk niet. Hoe saai zou het zijn als we allemaal alleen maar werk zouden maken waar iedereen het mee eens is?

 

3. Stel jezelf de ‘waarom’-vraag.

Beantwoord de volgende vragen: Waarom wil je dit gaan doen? Wat drijft je, waarom moet dit bedrijf of concept van jou er ONDANKS al jouw twijfels komen? Naast die onzekerheid, zit er toch érgens een drijfveer om te willen beginnen met waar je (nu) nog onzeker over bent. Anders had je het idee allang opgegeven, toch? Door de ‘waarom’-vraag te stellen kom je op een antwoord dat groter is dan jouw onzekerheid. Maak dit je missie. Stick with it. Hang het boven je bed en als een post-it op je laptop.

Om mijzelf even als voorbeeld te nemen.. Wat is mijn why? Nou, ik zie nog té veel vrouwen twijfelen aan zichzelf – en té weinig vrouwelijke voorbeelden die jou op een persoonlijk vlak uit die onzekerheid kunnen trekken. Ben ik een volleerd uit-de-onzekerheid-trekker? Nee, ik kom net kijken… Maar mijn ‘waarom’ wakkert een groter vuur in mij aan dan de onzekerheid ooit kan doven.. En als je die missie te pakken hebt, dan kan eigenlijk niets je meer stoppen..

Besluit dus vandaag om het vergelijkingsmateriaal uit je leven te bannen, accepteer dat er altijd nay-sayers zullen zijn en houd je vast aan waarom je hier in eerste instantie mee wilde beginnen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *