menu

menu

joyce

celine

Wonen en werken in Italië? Zo gaan wij het doen.

Door Joyce Celine

wonen en werken in het buitenland als online ondernemer

Ja, je leest het goed. In 2019 gaan wij twee maanden wonen in Italië. WHAT?! Jep. Hebben we alles al op orde? Nee. Zijn we gemotiveerd om het zover te krijgen? JAZEKER! Is het een wild idee? Absoluut. Dit is hoe en waarom wij dit doen – living the Italian dream.

 

Waarom Italië?

De vraag die iedereen ons eigenlijk als eerste stelt is: ‘Waarom?’ Nou, deze is simpel. Wij zijn gewoon gek op Italië. Vorig jaar zijn we er twee keer op vakantie geweest, en ja, ookal klinkt dit als het intro van een naïeve aflevering van ‘Ik Vertrek’, wij weten zeker dat we ons er heerlijk zullen voelen. Het is ook niet heel moeilijk, want het eten, de cultuur, de taal, la dolce vita… het past allemaal zó bij onze visie op het leven; we besloten dat wij daar vaker onderdeel van zouden uitmaken.

 

Maar hoe dan?

Ja, die vraag hield ons ook het meeste tegen. Toen 2018 aan zijn eind kwam en we al zo vaak gefantaseerd hadden over een langere werkvakantie ergens in Toscane, kwam manlief plots met een voorstel. Of, nou ja, voorstel, het was eigenlijk meer een mededeling. Heel 2019 zou hij géén geld meer uitgeven aan de horeca. Zo konden we al ons budget voor de leuke dingen apart zetten om te sparen voor onze werkvakantie.

BAM. Ja, daar zeg je me wat. Geen koffiedates meer? Geen lunch op zondag? Geen pizza’s meer bestellen? Ik zag de bui al hangen. Ik had meteen door dat dit ook voor mij consequenties zou hebben, of ik nou met hem mee deed of niet. Want, met wie gaat hij op die koffiedates? Met wie luncht hij op zondag buitenshuis? Met wie bestelt hij samen die pizza’s? Precies! That’s me! Lekker uit eten of ‘even een koffietje drinken’ is één van onze gezamenlijke hobby’s en het duurde even voordat ik dat durfde op te geven..

Het moment dat alles gemakkelijker voor mij werd, was op de zondag dat ik inzichtelijk ging maken wat dit geintje ons eigenlijk zou gaan kosten. Ik zocht naar een locatie om twee maanden comfortabel te verblijven en kwam er achter dat je via airbnb.com flinke kortingen krijgt wanneer je een lang verblijf boekt! In ons geval kregen we 50% korting op onze locatie, waardoor we de helft minder kwijt zijn aan locatie kosten! Halló meevallertje!

En toen ik begon in te zien dat veel van de kosten die we hier maken, daar niet veel anders zullen zijn, werd het plaatje ineens een stuk realistischer. Je wekelijkse boodschappenbudget? Die neem je gewoon mee. Je budget voor uitjes? Idemdito. Benzine? Verbruiken wij hier ook. Alleen de kosten van ons huidige appartement lopen twee maanden door. Maar laten wij nou net vrij goedkoop wonen…

Geld was niet langer één van de beren op de weg. De extra kosten die bij zo’n reis komen kijken konden wij prima opsparen in een maand of zes en dus, rekening houdend met de rustige zomermaanden, besloten we voor september en oktober onze locatie te boeken. Bij deze definitieve stap, het boeken van de locatie, diende zich wél de volgende beer aan..

 

En hoe doe je dat dan met werk?

Ja, goeie vraag. Voor mij komt deze reis op precies het juiste moment. Ik ben van plan steeds meer van mijn werkzaamheden online uit te gaan voeren. Een grote stap daarin is het stoppen met ontwerpen en kalligraferen. Het is mijn ambitie om uiteindelijk een online onderneming te runnen waarbij ik onafhankelijk ben van een locatie. Blogs, online coaching en programma’s staan allemaal op de agenda – iets waar ik echt niet op kan wachten om mee te beginnen!

Voor Ben, mijn man, is het een iets ander verhaal. Hij werkt nu nog zelfstandig als muziekdocent en producer en kan niet zomaar opstappen voor twee maanden. Ook hij is dus bezig om zijn bedrijf om te vormen naar een online variant. Zo is hij met zijn Ashton Music Academy onder andere bezig met het delen van zijn kennis over muziek maken, opnemen en mixen, óók wanneer je geen dure studio tot je beschikking hebt. Zijn doel is net als ik om uiteindelijk een online programma te hebben staan die op afstand te beheren is.

Het leuke is dat wij nu gemotiveerder zijn dan ooit om onze bedrijven zo op te zetten zoals wij dat willen. Omdat we een doel hebben gesteld voor september en oktober, is er geen ontkomen meer aan. We gaan wonen in Italië. Hoe dan ook. En onze bedrijven zijn onlosmakelijk verbonden met deze reis. We werken niet meer voor een plan dat ‘ooit’ gaat gebeuren, waardoor je je deadlines gemakkelijk voor je uit kunt blijven schuiven: nee, wij hebben nu nog 7 maanden om deze bedrijven op te zetten en dat is precies de schop onder onze kont die we nodig hebben.

En hoe zit het bij jou? Wakkert dit bij jou een verlangen aan om óók te gaan? Krijg je de kriebels of zie je net als ik ineens in dat het veel minder moeilijk hoeft te zijn dan je denkt? Wil je meer weten of heb je vragen over onze plannen? Laat het mij weten hieronder in de reacties, dan kom ik er graag op terug.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *